Ξεχνάς πολύ εύκολα; H ευφυΐα σου είναι τεράστια!

Υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση όσον αφορά το ζήτημα της ευφυΐας και αυτή δεν είναι άλλη από την (αυθαίρετη) ταύτισή της με την μνήμη.

Πολλοί άνθρωποι έχουν εξαιρετική μνήμη, θυμούνται τα πάντα και δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Αυτό εκλαμβάνεται πολλές φορές ως ένδειξη πνευματικής ανωτερότητας. Ωστόσο πρόκειται για πολύ μεγάλο λάθος και η ίδια η επιστήμη το καταρρίπτει.

Παρά το γεγονός ότι οι νευροεπιστήμονες πίστευαν για πολύ καιρό πως η αδύναμη μνήμη είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας στους μηχανισμούς του εγκεφάλου που χρησιμεύουν στην αποθήκευση και την ανάκληση πληροφοριών, οι Πωλ Φράνκλαντ και Μπλέικ Ρίτσαρντς από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τονίζουν πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος στην πραγματικότητα προσπαθεί να ξεχνά.

Σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, στόχος της μνήμης δεν είναι να αποθηκεύει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για χρήση τους στο μέλλον αλλά να συγκρατεί μόνο τις πιο χρήσιμες από αυτές προκειμένου να καθοδηγεί το άτομο και να βελτιστοποιεί τη λήψη αποφάσεων.

Ο Ρίτσαρντς δηλώνει χαρακτηριστικά: «Είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να ξεχνά ασήμαντες λεπτομέρειες και να εστιάζει μόνο σε πράγματα που θα βοηθήσουν στη λήψη αποφάσεων στον πραγματικό κόσμο».

Η μελέτη των δύο ερευνητών δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuron και βασίστηκε σε πληθώρα διαθέσιμων στοιχείων αναφορικά με την απομνημόνευση αλλά και τη λήθη.

Οι ερευνητές οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως η διαδικασία αποθήκευσης των διαφόρων πληροφοριών είναι εξίσου σημαντική με τη διαδικασία διαγραφής τους από τη μνήμη και πως αυτή διαλεκτική σχέση απομνημόνευσης-λήθης επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουμε πιο έξυπνες επιλογές και να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις.

Μη νιώθετε λοιπόν άσχημα σε περίπτωση που ξεχνάτε μικρά καθημερινά πράγματα, όπως για παράδειγμα τι ώρα κοιμηθήκατε χθες. Κάτι τέτοιο δείχνει μάλλον ότι ο εγκέφαλός σας κάνει σωστά τη… δουλειά του!